المواد المسببة للحساسية
Allergener
Allergener
FoodDrinkEurope (FDE) har laget et utkast til veileder for matvareprodusenter om håndtering av
allergener. Representanter for FDE redegjorde for bakgrunnen for veilederen. Hensikten med
dokumentet er å gi god veiledning til produsenter av matvarer ment for den vanlige befolkningen.
Dokumentet skal gi velbegrunnet og dokumentert veiledning om risikohåndteringen av allergener i
matvareproduksjon.
Det er ikke enighet i de ulike regionene i verden om hva som er allergener. Dette er en utfordring
med tanke på den stadig økende handelen med mat fra alle verdensdeler. Matvarenes innhold av
allergener kan dermed vær en stor utfordring både for forbrukere og produsenter. Undersøkelser
viser at i UK, USA og Australia har ca 40 % av alle tilbaketrekninger av matvarer fra markedet,
sammenheng med innhold av allergener.
Forbrukeren har behov for veiledning og informasjon. Det finnes mange veiledninger og mye
informasjon både fra myndigheter og industri, men ikke noen felles og helhetlig. FDE mener at
HACCP har vist seg å være en god metode for risikohåndtering ved matvareproduksjon. De mener
at HACCP også kan brukes i forhold til allergener.
FDE opplyste at veilederen også er ment å omfatte uemballerte matvarer. På spørsmål forklarte de
at de mener at produkter som skal merkes med «uten…» eller «fri for …» som f.eks. glutenfri, er
særegne produkter som ikke kan håndteres på samme måte som de matvarene som veilederen er
ment å omfatte.
FDE ønsket mulige innspill og tilbakemelding på utkastet til veilederen inne noen uker. Etter det
vil den bli ferdigstilt.
Det ble fra KOM sin side presisert at veilederen er FDE sitt produkt og at denne presentasjonen på
arbeidsgruppemøtet på ingen måte medfører at KOM går god for innholdet i veiledningen.
Referat fra møte i Kommisjonens arbeidsgruppe om
matinformasjonsforordningen
Seksjon for forbrukerhensyn
29. mai 2012
No comments:
Post a Comment